Tankguide!

INTRODUKTION:

När dina lagkamrater springer omkring och slåss om vem som får flyga flygplan, så behåll lugnet och stanna kvar på jorden i en stabil tank istället.

Jag kommer dela in tanksen som finns tillgängliga i Battlefield i olika klasser:

Klass 1 – Tunga tanks

En tung tank är en som är tungt bepansrad och som bara kan bemannas av en soldat. M10 Wolverine, T34/85 och Panzer VI Tiger räknas som tanks i klass 1. Tanks i denna klassen är beväpnad med en kanon och en koaxial kulspruta.

Klass 2 – Medel-lätt tank

En tank i klass 2 har mindre pansar än tank i klass 1 och bemannas av en förare som sköter körningen/kanontorn och en operatör som sköter maskingeväret som är monterat på toppen av tankens torn. Kanontornet har precis som tanksen i klass 1 en kulspruta som styrs av föraren.M4 Sherman, Panzer IV, Chi-Ha 97 och T-34/76 ingår i klass 2.

GRUNDERNA:

Innan du hoppar in i tanken så tänk efter vad för infanterist du vill vara. En bra kombination är att vara engineer och köra tank, detta på grund av att engineers kan reparera fordon. Är du engineer och reparerar din tank hela tiden när den tagit skada så kan du hålla den vid liv mycket längre än om du är någon annan infanterist-klass och måste lämna tanken när det är uppenbart att den exploderar vilken stund som helst.

Se till att du kan klara av att köra tanksen bra. Tanks kommer upp i högst hastighet när du kör dem rakt framåt på så flat terräng som möjligt, kör du fort och behöver undvika hinder framför dig så förlorar du hastighet. Anpassa din körning efter terrängen.

I och med att kanontornet kan snurras i 360º oberoende av hur själva tanken står så finns det risk för att man blir förvirrad och inte riktigt har koll på vilket håll man kör åt och hur tanken är positionerad.
Till hjälp har du då en ikon som representerar tanken där du kan se hur den står och åt vilket håll kanontornet är riktat mot. Ikonen ser du när du tittar ut inifrån tanken, längst ner i mitten på skärmen. Den gråa pilen indikerar tankens front.

ELDSTRIDER:

När du skjuter pansarskott så tänk på att du måste anpassa dig efter hur långt bort ditt mål befinner sig. Antagligen måste du sikta en bit över ditt mål för att kunna träffa ordentligt, det beror helt på avståndet och om det är någon höjdskillnad mellan dig och målet.

Använd pansarskotten för att slå ut fordon och kulsprutan mot människor, självklart kan du kombinera de båda, slösa dock inte med kulsprutans ammonution genom att skjuta på andra tanks för tanks tar ingen skada från kulsprutor.

När det gäller att skjuta på fordon så ska du i första hand försöka göra skada i bakre delen, i andra hand på sidorna, och att skjuta på dem på fronten är det sämsta alternativet. Detta på grund av hur deras pansar är fördelad. Till exempel räcker det med en enda välriktad pansarskott i baken på en tank i klass 2 så säger det kaboom! och den tanken är nere för räkning.
Detta är också en svaghet som du måste tänka på när du kör tanken, se till att du möter upp fienden med fronten riktad emot dem och att du skyddar bakdelen så mycket som möjligt.

När soldater attackerar dig till fots så kan det bli jobbigt om de kommer för nära, det tar dit att lokalisera var de befinner sig genom att snurra på tornet, och vinkeln hur du kan rikta in vapnena är begränsad.
Kommer soldater för nära så se till att ändra position så att du kan skjuta på dem ordentligt.

Har du en tank i klass 2 så är den topp-monterade kulsprutan mest flexibel när det gäller att döda infanteri, se till att ha en av dina kamrater där som tar hand om alltför närgångna fiender. Har du ingen som styr kulsprutan på toppen så kan du byta mellan den och att köra tanken (du använder 1 (förare) och 2 (kulspruta) för att växla mellan de två positionerna).
Visst är det enklare att skjuta ner fotsoldater med den topp-monterade kulsprutan, men när du sitter där uppe så är helt oskyddad mot fiendeld, bedömer du att risken är alltför stor att du ska bli dödad så stanna kvar nere i det trygga förarsätet istället.

Se till att ha en bra kameravinkel, är du i eldstrider så vill du ju se ut inifrån tanken så du kan sikta bra med kanontornet. Åker du omkring är det ju enklast att styra genom att se tanken bakifrån.

TAKTIK:

Låt inte tanken stå still, försök ha den i rörelse så mycket som möjligt. Detta för att göra det svårare för flyg att bomba dig, och kör du omkring bland byggnader eller i annan terräng där fotsoldater kan smyga och attackera dig så var vaksam och positionera tanken så bra som möjligt.
Fotsoldater som inte bär på raketkastare kommer oftast attackera dig med granater istället, hör du ljudet av en granat som landar nära dig, dra dig tillbaka till en bättre position och lokalisera fienden. Du kan också försöka använda andra kameravinklar för att se var fienden gömmer sig.

Finns det risk för att det kan finnas fiendesoldater i gömda i byggnader så skjut rakt in på måfå. Detta händer ofta när du spelar i conquest-mode och precis har påbörjat att ta över en av fiendens flaggor, fienden som spawnat precis innan flag-övertagandet påbörjades finns kvar och väntar på att du ska ge dig av så de kan återta flaggan eller smyga på dig bakifrån med granater och raketkastare.

Börjar din ammo ta slut kan du skaffa mer genom att placera tanken nära lådor som har ammo (precis som fotsoldater gör), det räcker med att ställa tanken en bit ifrån, står du tillräckligt nära kommer en ammo-ikon synas på höger sida av skärmen.

Glöm inte att du kan lägga dig i bakhåll med din tank, du kan placera dig bakom en kulle eller på något liknande ställe där du inte är syns så lätt, oftast är chansen stor att fienden bara gasar på och kör förbi dig, då tar du upp jakten och anfaller dem bakifrån.
En sak du kan göra när du lägger dig i bakhåll om du kör en klass 2 tank är att byta till position 2 i tanken istället, då stängs motorn i tanken av, och du för inte lika mycket oljud.

Är du på en karta med repair-bays (eller hangarer), så se till att utnyttja dessa så bra som möjligt. En tank som står på en repair-bay repareras konstant utan hjälp utan hjälp av en engineer. Det kan ge en otrolig fördel när du försvarar ett område, men tänk på att även om det kan kännas så, så är du inte odödlig.

Klass 1 tanks är ju tungt bepansrade vilket gör dem slöare än klass 2, tänk på detta när du är i strider, möter du en klass 1 tank med en klass 2 tank så rör på dig mycket för att komma åt att skjuta i bakändan på motståndar tanken samtidigt som du själv blir svårare att träffa.

Går det åt helvete och din tank är så gott som död, hoppa ut, sitt inte kvar och gå under med tanken om den exploderar vilken sekund som helst.

En annan sak att tänka på är att bara för att fordon inte för tillfället är ockuperade av fienden så kan de ju bli det. Beroende på situationen; lämna inget användbart i fienders händer, “scorched earth”, men gör inget för att förarga dina lagkamrater. Igen, anpassa dig till situationen.

Kör du in i en fiende-bas och det står en färsk oskadad tank där, och din tank håller på att falla i bitar, byt, och förstör din gamla tank med den nya så att den inte kan användas emot dig.

ANDRA FAROR:

Innan 1.2 patchen så var kamikaze-jeepar, en populär grej. Nu gör inte jeeparna lika mycket skada som förut, men se ändå upp för jeepar som försöker ändå.

Anti-air guns kan användas emot dig, hur konstigt det än låter, se upp för dem, händer när man minst anar det.

Kör inte ner dina fordon i vatten, de “rostar” sönder mycket fort.

Se upp för minor, kör du över en mina i för hög hastighet så exploderar din tank på direkten. Du kan köra över minor, men det måste gå väldigt sakta.

Tänk på att om du av någon anledning hoppar ur tanken, ha koll på eventuella fiender omkring dig. Direkt när du hoppar ur är du lite desorienterad för en kort stund, så se till att få koll på situationen så fort som möjligt.

Det var allt för tillfället, har du konstruktiv kritik är du välkommen att maila mig på baines@cray.nu.

Credits: Blobbafett, Lightning, sensei

Baines